Verimli Ders Çalışma Tekniği

 

Ders çalışma öğrencilerin hep sıkıntı yaşadığı bir mesele haline gelmiştir. Bunun nedeni; sevgi, ilgi, alaka vb. konulardan geçer. Fakat bu ayrı bir yazı konusudur. Bu yazıda üzerinde durmak istediğim konu, ders çalışmayı verimli, eğlenceli, akıcı hale getirmektir. Öğrencilerin çoğu ders çalışmaktan şikâyet eder. Aslında bu şikâyetin temelinde ders çalışmaktan ziyade, nasıl çalışılması gerektiği yatar. Çünkü neye, nasıl çalışılması gerektiği bilinmez. Uzun araştırmalar sonucu ve bizzat uyguladığım bir teknik olan, pomodoro tekniğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Pomodoro tekniği, 1980'li yıllarda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yöntemidir. Üniversite öğrencisiyken kullandığı domate şeklindeki zamanlayıcısından esinlenerek, İtalyanca 'domates' olan pomodoro olarak ifade edilir. Teknikte, iş geleneksel olarak 25 dakika uzunluğunda ders çalışma ve 5 dakika kısa molalarla ayrılır. Toplamda 30 dakika (25 dakika ders çalışma + 5 dakika mola) bir pomodoroya eş değerdir. Yabancı kaynaklardan öğrendiğim ve birazda kendi yorumumu kattığım bu tekniğin, işleyiş şeklini ele alalım.

*Yapılacaklar listesi yapmak. (Her 25 dakika için kendinize bir görev edinin)

*25 dakikalık zaman diliminde dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durun. (Özellikle telefonu uçak moduna almanızı tavsiye ederim)

*Saati 25 dakikaya ayarlayın.

*Süre bitene kadar odağınızın başka yöne kaymasına izin vermeyin.

*5 dakikalık mola içerisinde, sonraki çalışma süresinde aklınızda takılı kalmayacak şeylerle ilgilenin. (Telefondan uzak durun, aksi halde aklınız ders çalışırken başka yöne kayabilir. Su, çay ve kahve alabilir, odanın içerisinde egzersiz yapabilirsiniz)

*Çalışmanızı daha verimli hale getirmek için, her bir oturuşta en az 4 pomodoro (2 saat) uygulayın.

*Pomodoroları gün içerisinde farklı zaman dilimlerine ayırabilirsiniz. (Ben sabah 4, öğlen 4, ikindi 4, akşam 4 olmak üzere günde en az 16 pomodoro uyguluyorum)

*Kitap okuma, not çıkarma gibi eylemlerde daha az dikkat dağınıklığı olduğu için, fon müziği eşliğinde çalışabilirsiniz. (Yağmur ve piyano ikilisi favorimdir)

 *Seans bittiğinde, bir pomodoroyu işaretleyin.

*Dört pomodorodan sonra 15-30 dakikalık uzun bir ara verin.

Sonuç

Öncelikle bu tekniğin amacı; çok çalışmaktan ziyade, verimli çalışmaktır. Öğrenci bu teknikle planlı hareket eder ve bu da onun rutini haline gelir. Kendimden yola çıkarsak… Bu tekniği uygulamaya başladığımdan itibaren ders çalışma disiplini bende iki katı arttı. Çünkü çalışmaya başlamadan önce belli plan, süre, hedef insanı disipline iter. Dolayısıyla öğrencinin ortaya koymuş olduğu program onu daha fazla çalışmaya sevk edecektir. Bu tekniği bir defa bile olsa denemenizi tavsiye ederim. Sonrası geleceğine eminim…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri Var Mıdır?

Önce Sev, Sonra İlerle

Hayaller Dualara Emanet