Ah Bu Sınavlar

Bazen şöyle bir düşünüyorum, sınavsız bir dünyada yaşadığımızı. Aslında sınav eğitimin kalitesini arttırmıyor sadece okuldan soğutuyor. İnsan bir şeyleri öğrenmesi için neden sınava ihtiyaç duysun ki. Hayat sınavdan ibaret. Bu sınav daha biz çocukken başlar. Eğitim sisteminin temeli sınavdan oluşuyor. Liseye gitmek için sınav, üniversitesiye gitmek için sınav, memur olmak için sınav hayatın çoğunu kapsıyor ve insana yaşama fırsatı vermiyor. Aslında insanlar yeteneklerine göre bir yerlerde olmalıdır. Resim yeteneği olan birinin tarih bölümünde, müzik yetenegi olan birinin mimarlıkta ne işi var. Herkes istediği ve yapabildiği bir bölümde okumalı bunun tek nedeni sınav sistemidir. Çünkü insanları bir sıralamaya koyar, misal üniversite sınavından  düşük alan bir insan puanına göre bir yerlere yerleşir istemeye istemeye de olsa ama yeteneğe göre olsa herkes hayaline kavuşabilir ve böylelikle bölümlerdeki yığılmalarda ortadan kalkar. Sanki yarış atı gibi hep bir şeylere hazırlanmak ve ne kadar ilerlesede bitiş çizgisini görememe olanağı sunar.Uzun lafın kısası şu ki başarılı olmak için tek olması gereken şey sınavsız bir dünyadır.

Yorumlar

  1. Yarış atı gibi yetiştirilen öğrenciler, durumu gereği benmerkezci olmalarına ve hayatın merkezine sınavları almalarına neden olmaktadır. Öğrencinin gözünde sınav araç olmaktan çıkıp amaç olmaya başladığında ciddi sorunlar baş göstermektedir. Sınav odaklı eğitim öncelikle bireyler arası ilişkileri olumsuz yönde etkilerken, öğrencilerin kişisel ve psikolojik gelişimi önemli derecede etkilemektedir. Sosyal yaşamdan uzak kalan ve bu dönemde kimlik oluşturma çabasında olan ergenler kendilerini baskı altında hissederek sağlıklı bir kimlik oluşturmadan mahrum kalırlar bu da kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir.
    Bu sistemle ne öğrenciler kendilerini bilimsel olarak yetiştirebilir, ne de öğretmenler bildiklerini öğrencilerine sağlıklı bir şekilde aktarabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu net bir şekildeki dile getirdiniz. Sınav sonucu kişiyi zeki veya düşük zekada olduğunu göstermez. İnsanları sıralamaya koymanın yanlış olduğunu ve kişinin ilgisine göre alanında ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri Var Mıdır?

Önce Sev, Sonra İlerle

Geleceğin Tarihçisi Havva ELÇİOĞLU Kimdir ?